ایمپلنت دندانی یک جایگزین مناسب برای دندان ازدسترفته است. ایمپلنت یک پیچ محکم و قوی دارد که داخل استخوان فک محکم شده و یک تاج دندانی از جنس سرامیک دارد که روی آن قرار میگیرد. لق شدن ایمپلنت دندان یکی از مشکلاتی است که افراد ممکن است با آن روبهرو شوند؛ اما به نظرتان علت لق شدن ایمپلنت دندان چیست و لق شدن دندان ایمپلنت شده چه مشکلاتی را برای ما به همراه دارد. برای پاسخ دادن به این سؤالات در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
برای جراحی ایمپلنت در کلینیک دندانپزشکی سینا مکائیلی با ما تماس بگیرید
045-33714030
![علت لق شدن دندان ایمپلنت]()
علت لق شدن ایمپلنت دندان چیست؟
لق شدن ایمپلنت دندان (Implant Loose) اغلب باعث نگرانی افراد میشود زیرا ممکن است نشاندهنده شکست کاشت دندان یا ایمپلنت باشد. ایمپلنتهای دندانی به شکلی طراحیشدهاند که در کنار مقاومت و استقامتی که دارند کمترین عوارض را برای مصرفکننده داشته باشند. اگر جراح و متخصص ایمپلنت کار خود را بهخوبی انجام ندهند این فرایند پرهزینه و حساس به شکست منجر شده و ممکن است نتوانید از ایمپلنت خود استفاده کنید.
لق شدن ایمپلنت علتهای مختلفی دارد. اگر لق شدن ایمپلنت مدت کمی بعد از کاشت آن اتفاق بیفتد ممکن است به علت آسیبهای جراحی، عوارض زخمهای جراحی، حرارت دیدن بیش از حد استخوان فک و عدم ثبات ایمپلنت باشد. اگر لق شدن ایمپلنت دندان سالها بعد از کاشت ایمپلنت اتفاق بیفتد بیشتر به علت عفونت اطراف بافت دندان است. علت آن نیز فشار بیش از حد کاربر به ایمپلنت دندانی است که باعث عفونت اطراف آن میشود.
برخی از مواقع با لق شدن روکش ایمپلنت مواجه میشویم که جای نگرانی زیادی نداشته و پزشک میتواند به راحتی روکش را دوباره سر جای خود محکم کند. در برخی از مواقع نیز برای جایگزین کردن چند دندان ازدسترفته در کنار هم پزشک از یک تاج برای دو یا سه دندان استفاده میکند و آن را از دو سو روی پیچ محکم میکند. در این مواقع نیز احتمال لق شدن روکش ایمپلنت بسیار زیاد است.
اما علت لق شدن ایمپلنت دندان چیست؟ لق شدن ایمپلنت دندان دلایلی دیگری نیز دارد و به موقعیت جسمی و بهداشت دهان و دندان فرد بستگی دارد. این دلایل شامل موارد زیر است:
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- عفونت لثه در اطراف ایمپلنت
- پوکی استخوان و عدم استخوانسازی در محل ایمپلنت
- عادت دندانقروچه
- بافت نامناسب لثه در محل ایمپلنت
- بیماریهای زمینهای مانند دیابت، بیماری کبد و کلیه
- بیماران سرطانی که در ناحیه سر و گردن پرتودرمانی انجام دادهاند
- رژیم غذایی نامناسب
- استعمال سیگار و دخانیات
![لق شدن دندان کنار ایمپلنت]()
علائم لق شدن ایمپلنت دندان
دلیل لق شدن دندان ایمپلنت ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد؛ اما یکی از علتهای رایج لق شدن دندان ایمپلنت اشکالاتی است که ممکن است در فرایند نصب دندان به وجود بیاید. بهطورکلی اگر این علائم را دارید ممکن است ایمپلنت شما لق شده باشد و باید سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید.
- لق شدن روکش دندان و حرکت آن به اطراف
- تغییر رنگ و بافت لثه در محل جراحی و قرار گرفتن پیچ ایمپلنت
- خونریزی لثه
- احساس درد و ناراحتی در محل ایمپلنت
انواع لق شدن ایمپلنت دندان
لق شدن ایمپلنت دندان انواع مختلفی دارد. بهعبارتدیگر ممکن است بخشهای مختلف ایمپلنت دچار لقی شود که برطرف کردن هرکدام از آنها راهحل مشخص خود را دارد. در برخی از موارد نیز لق شدن دندان کنار ایمپلنت اتفاق میافتد که بهنوعی یکی از عوارض ناخوشایند ایمپلنت دندانی است. به طور کلی یکی از دو بخش ایمپلنت ممکن است لق شود:
لق شدن روکش یا اباتمنت
روکش یا اباتمنت قسمتی از دندان ایمپلنت است که با چسب مخصوص روی پایه چسبانده میشود. رایجترین بخشی که در ایمپلنت دندانی ممکن است لق شود این بخش است. روکش لق شده بهراحتی توسط پزشک چسبانده شده و یا تعویض میشود.
پیچ ایمپلنت
پیچ ایمپلنت رابط بین پایه و روکش ایمپلنت است و ممکن است لق شود. لق شدن این پیچ عوارض بیشتری برای بیمار دارد و برطرف کردن آن نیز کمی دشوار است.
علت باز شدن پیچ ایمپلنت چیست؟
یکی از دلایل رایج شل شدن یا لق شدن ایمپلنت دندان، باز شدن پیچ ایمپلنت است. این اتفاق ممکن است بر اثر فشار زیاد به لثه، فک و تحلیل تدریجی استخوان فک اتفاق بیفتد. البته شل شدن و باز شدن پیچ ایمپلنت بیشتر در مدلهای قدیمی ایمپلنت دیده میشود و امروزه چندان اتفاق نمیافتد.
مهارت دندانپزشک نیز برای نصب ایمپلنت بسیار مهم است و مانع از باز شدن پیچ ایمپلنت میشود؛ بنابراین بهتر است نصب ایمپلنت در یک مرکز معتبر و توسط پزشک متخصص انجام شود. علت باز شدن پیچ ایمپلنت به طور کلی به عوامل زیر بستگی دارد:
- بیماری لثه و دندان
- عدم رعایت بهداشت
- تحلیل استخوان فک
- عدم قرارگیری درست پیچ در جای خود
- عدم مهارت پزشک
- عدم گشتاور مناسب پیچ اباتمنت
لق شدن ایمپلنت دندان و باز شدن پیچ اباتمنت اغلب اوقات در پیچهایی با سر ششضلعی خارجی اتفاق میافتد. این نوع پیچها معمولاً بهخوبی محکم نشده و سر جای خود قرار نمیگیرند؛ بنابراین بعد از کاشت و فشاری که به آنها وارد میشود مقاومت خود را ازدستداده و باز میشوند.
![علت باز شدن پیچ ایمپلنت]()
لق شدن دندان کناری ایمپلنت
لق شدن دندان کناری ایمپلنت نیز یکی از عوارض کاشت آن در دهان است. بعد از انجام جراحی و کاشت ایمپلنت ممکن است احساس کنید دندان کناری ایمپلنت لق شده است. علت آن جراحی انجامشده روی لثه و فک است که به ریشه دندان کناری فشار آورده است. این عارضه چندان جدی نبوده و معمولاً دندان لق شده بعد از سه هفته تا یک ماه کاملاً محکم شده و به حالت عادی برمیگردد.
اقدامات مربوط به لق شدن ایمپلنت دندان
درصورتیکه دندان ایمپلنت شده لق شود اولین اقدام مراجعه به دندانپزشک است. دندانپزشک علت لق شدن ایمپلنت دندان را بررسی کرده و آن را برطرف میکند. اگر روکش دندان لق شده باشد بهراحتی درست میشود. اگر پیچ ایمپلنت شما لق شده باشد دندانپزشک روکش را برداشته و پیچ ایمپلنت را تعمیر یا تعویض میکند.
این نکته را به یاد داشته باشید حتی درصورتیکه لق شدن ایمپلنت دندان را برطرف کنید ممکن است بعد از مدتی ایمپلنت خود را از دست بدهید که علت آن مربوط به بهداشت و نحوه جویدن بستگی دارد. معمولاً دندانپزشک نحوه رعایت درست بهداشت و تکنیکهای جویدن را به شما آموزش خواهد داد.
رعایت بهداشت ایمپلنت بهصورت درست نیاز به مسواک زدن مداوم و استفاده از نخ دندان دارد. برای دندانهای ایمپلنت شده باید از نخ دندان باکیفیت و ویژه استفاده کنید. نخ دندان نامناسب میتواند سلامت ایمپلنت شما را به خطر بیندازد و عمر آن را کم کند.
درصورتیکه مشکلات مربوط به لق شدن ایمپلنت دندان حاد باشد ممکن است دندانپزشک مجبور به تخلیه آن شود تا پس از اقدامات درمانی مجدداً برای کاشت آن اقدام کند. اگر علت لق شدن ایمپلنت دندان، عفونت باشد برای شما آنتیبیوتیک تجویز میشود. اگر علت لق شدن تحلیل رفتن ناحیه استخوانی باشد پیوند استخوان در محل ایمپلنت انجام میشود. دیگر اقدامات لازم برای درمان لق شدن ایمپلنت دندان با صلاحدید پزشک متخصص انجام میشود.
![دلیل لق شدن دندان ایمپلنت]()
سخن پایانی
لق شدن دندان ایمپلنت شده علتهای مختلفی دارد و درمان آن نیز به نظر پزشک متخصص بستگی دارد. بیتوجهی به ایمپلنت لق شده ممکن است عوارض جدی به همراه داشته باشد.
تکان خوردن و حرکت ایمپلنت ممکن است باعث عفونت لثه و سرایت آن به کل دهان و لثه بیمار شود. این عفونت ممکن است گسترش پیداکرده و به ناحیه سر و گردن بیمار نیز سرایت کند؛ بنابراین لق شدن ایمپلنت دندان را جدی گرفته و سریعاً به پزشک مراجعه کنید.